Liian hapokasta!

Haluan jakaa kokemukseni happosalpaaja-tyyppisistä lääkkeistä varoituksena, etteivät muut saisi nauttia samanlaisista kola-Olli-kokemuksista kuin minä. Älä käytä, ellei ole pakko. Äläkä ainakaan katkaise kerralla. Tämä ei ole kuitenkaan terveydenhoidon ammattilaisen suositus, ainoastaan maallikon mielipide.

Ns. happosalpaaja on lääketyyppi, joka vähentää vatsahapon muodostumista. Jouduin tekemään näihin tuttavuutta jo vuosia sitten refluksioireiden takia (vatsahappo tuntuu nousevan kurkkuun, ylävatsaa ja rintaa polttaa) jne. Vatsalaukun tähystyksessä minulla todettiin “löysä vatsalaukun portti” tms joka altisti poltoille. Sain tätä lääkettä ja oireet helpottivat muutamassa päivässä.

Lääke sinänsä on toimiva ja tekee sen mitä se lupaa. Ongelmat alkavat viimeistään siinä vaiheessa kun lääkkeen käytön koettaa lopettaa. Minullahan epäiltiin vatsahaavaa ennen kuin todettiin haimasyöpä.

Jos lääke toimii, miksi lopettaisit?

Painoni on sukeltanut alas n. 13 kg siitä kun sain syöpädiagnoosini. Alussa siksi, että syömisen ajatteleminenkin etoi. Myöhemmin sen takia etten pystynyt vaikka olisi tehnyt mieli. Kasvain oli tässä vaiheessa kookas ja sellaisessa paikassa (painaa mahalaukkua), että ns. normaali ruokailurytmi ei onnistu. Ainoa tapa nauttia ravintoa on usein ja pieninä annoksia kerrallaan. Vähän niinkuin bodari, joka tankkaa parin tunnin välein.

On olemassa tutkimustietoa, jonka mukaan liian pitkään käytettynä tämä lääketyyppi häiritsee ravintoaineiden imeytymistä vatsalaukusta. Kerrataanpa lähtötilanteeni:

  • vatsalaukkuun “mahtuu” vähemmän ruokaa
  • sytostaattihoito vaatii elimistöltä PALJON energiaa. Jos sitä ei saada ruoasta, aletaan pilkkoa lihas- ja rasvasolukkoa – valitettavasti nimenomaan tässä järjestyksessä. “Läski on ikuista, anyone?”
  • ruokakapasiteettisi sisältämät ravintoaineet imeytyvät huonommin kuin ennen

Ainoa vaihtoehto nähdäkseni on poistaa yhtälöstä tekijä, joka vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen. Näin tein. Lääkekaapista löytyy tätä kamaa kahta vahvuutta, 40mg ja 20mg. Ensiksimainittu on ollut päiväannos vaikka kuinka kauan. Siirryin 20mg:en. Ensimmäiset pari viikkoa menivät ongelmitta,

Ja sitten se hauskuus alkaa.

Kickstart my hiidenpata

Eilen aamulla kuului vatsasta ensin *brum*. Hetken hiljaisuus. Sitten *BRUMBRUM* Suuhun nousee rikkihappoa ja sieltä toisesta päästä tuntuu tulevan samaa kamaa. Oli hyvä että muu perhe oli mummolassa, olisivat muuten tukehtuneet. Hirveä haju. Rintakehä kuin tulessa. Kipulääkkeitä sattuneesta syystä löytyi kaapista, joten pärjäsin kun en välittänyt hajusta.

Iltapäivällä päätin kokeilla onneani aluesairaalassa Acutan sijasta, koska matkaa viisi minuuttia autolla. Olisin vain halunnut tietää, onko tämä 20mg pilleri sellainen, että sen voi jakaa turvallisesti? 10mg vahvuudella ei tätä lääkettä googlen mukaan tehdä.

Istuin siellä kolme tuntia ns. tyhjän panttina, niinkuin pari muutakin ihmistä. Koko aikana ei tullut yhtään oikeasti kiireellistä tapausta sisään, lääkäri kävi kutsumassa uusia potilaita max viisi kertaa. Lopulta ajattelin “*kirosana*” ja kävelin ulos.

Yö menikin sitten taas vaihteeksi valvoessa, koska tässä vaiheessa suurimmasta sallitusta päiväannoksesta 40mg ei ollut enää apua. Kahdeksan tunnin kuluttua pääsen onneksi työterveyslääkärille (kirjoitan tätä lausetta kello 04:12).

En ymmärrä vieläkään, miksi aluesairaala ei minua huolinut. Siksikö että “koska tällä on syöpä, kuuluu Acutalle?” Olisiko ollut liikaa pyydetty että lääkäri olisi poikennut tämän sanomassa? Ilmeisesti oli.

Tähän saakka minua on hoidettu “paikallisessa” mallikelpoisesti, mutta nyt ei voi juuri mitään kaunista tästä hoitokokemuksesta sanoa. Ainoat pisteet tulivat ilmaiselle teetarjoilulle, joka oli odotusaulassa ilmeisesti rikki menneen automaatin takia.

Jos käytät happosalpaajia, suosittelen lukemaan oheisen artikkelin Terve.fi ja keskustelemaan hoidosta lääkärisi kanssa ennen sen aloittamista. On myös ihmisiä, jotka ovat suuresti hyötyneet näistä.

Lopuksi

Melko ironinen tapahtumaketju, huomioiden mitä tässä blogissa päivää aikaisemmin postasin. Terveiset kuitenkin sinulle, mukava vaaleatukkainen hoidontarpeen arvioija. Sinä hoidit hommasi mallikkaasti. Minulle tuntemattomaksi jääneestä syystä mikään muu ei sitten kohdallani tällä käynnillä toiminutkaan. Samat vastaukset sain 20 minuutin työterveyslääkärikäynnillä seuraavana päivänä.

No, elämä on.

One thought on “Liian hapokasta!

Comments are closed.