Välitilinpäätös: syöpä, kvartaali I

Välitilinpäätös: syöpä, kvartaali I

Kuin huomaamatta on kulunut neljännesvuosi siitä, kun minulle annettiin syöpä diagnoosi. Koetan listata tähän kohtaan tämän ainutkertaisen – toivottavasti – plussat, miinukset, mahdolliset saadut opit ja paketoida edelläoleva jonkinlaiseen välitilinpäätökseen.

 

Miinusta:

 • toistuva kuolemanpelko ja täydellinen epävarmuus tulevasta. Väittävät että tämän kanssa oppii jollain aikavälillä elämään. Se hetki ei ole minulle koettanut vielä.
 • se, että ennuste on “hyvä” ei ole oikeasti tae yhtään mistään, etenkään paranemisesta
 • huoli perheen selviämisestä, jos pahin mahdollinen skenaario tapahtuu
 • “perusturvallisuuden tunne” romuttunut
 • toisen syöpälääkkeen aiheuttamat sydänoireet. Nyt sitten selvitellään miten edetään, vaihtuuko syöpälääke, pieneneekö annostus, joku muu mikä
 • hoitoihin uponnut rahamäärä [vaikka syöpälääkkeille ja parille muulle pakolliselle lääkevalmisteelle on erityiskorvattavuus saatukin] niin kyllä syövän sairastaminen on ehdottomasti toiseksi kallein harrastukseni ikinä luolasukelluksen jälkeen. Jos tämä jatkuu samaa tahtia muutaman vuoden, niin luolasukelluskin jää toiseksi.
 • kivut, pahoinvointi, yövalvomiset, ummetus, ailahteleva tunne-elämä. Viimeksimainittu ei kuulemma tavattoman harvinaista syöpäsairauksissa.
 • syöpäsairauden hoitoon tarkoitetut lääkkeet imevät elinvoimaasi kuin vampyyri
 • syöpäsairaus koettelee parisuhdetta. Aina kun joudun esimerkiksi viettämään päivän Acutassa, kaikki kotihommat ja vauvanhoito kaatuvat vaimon niskaan. Vaimo on käytännössä valvonut vauvan ensimmäisen elinvuoden ja on jo valmiiksi aika väsynyt.

Plussaa

 • sain syöpädiagnoosista vihdoinkin selityksen epämääräisille vatsaoireilleni
 • olen kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka olen elossa
 • alkoholin käytön lopettaminen, parempi huolenpito itsestä, parempi ruokavalio ja terveemmät ruokailutottumukset
 • osaan arvostaa “niitä arjen pieniä asioita” ihan eri tavalla
 • perheen yhteenkuuluvuuden tunne on tiivistynyt ja parisuhde puolisoon lujittunut.
 • olen saanut tehdä jotain hyödyllistä ja “yhteisöllistä”. Viittaan tällä rahankeräykseen, jolla hankitaan varoja tämän viheliäisen sairauden vastaiseen taisteluun. Verrattuna Roosa-nauhan keräyspottiin [neljä miljoonaa euroa] keräämämme summa on ehkä vaatimaton. Kuitenkin tähän mennessäkin kerätyllä rahalla kustannetaan yhden potilaan 1-2kk syöpälääkkeet. Se potilas voisit olla juuri sinä.
 • 13 kiloa hoikempi minä ja carte blanché syödä miten usein vaan ilman lihomisen pelkoa.  (toki terveellisesti, ei roskaruokaa, eikä se enää maistukaan)
 • olen tavannut uskomattomia, inspiroivia ihmisiä. Kuullut tarinoita jotka antavat hurjasti perspektiiviä omaan maailmankatsomukseen. Rohkeutta kun oma välillä loppuu
 • Alma Median kolmessa lehdessä julkaistun haastattelun tuoma “15 minuutin julkisuus” toi lähelle vanhoja ystäviä ja kavereita, jotka olin jo matkan varrelle hukannut. Ainakin yksi ventovieras ihminen on tullut sanomaan “ai sä olit siinä lehdessä”. Seiska-lehden vinkkisivulle pääsyyn taitaa olla vielä matkaa…
 • sama julkaisu toi blogille lukijoita ja keräykselle näkyvyyttä ja lahjoittajia. Onhan se kivempää blogata muutamalle lukijalle kuin “tyhjille seinille”.

Summa syöpä summarum:

Antaisin tämän “stnan p#skasyövän” pois hetkeäkään epäröimättä, jos joku sen minulta ottaisi. En toivo mitään muuta niin paljon, kuin että helmikuun alun kuvannoksessa ja konsultaatiossa kuulen sanat “kasvain on pienentynyt niin mukavasti, että sopiiko kasvaimen leikkaus kokonaan pois ensi viikolla?” Täysin epärealistinen toive, tiedetään. Mutta toivoa pitää olla.

Sen sijaan – tämä kuulostaa varmasti seinähullulta – 90% tämän “syöpäseikkailun” tuomia kokemuksia en antaisi pois mistään hinnasta. Vaikka välissä on ollut pahojakin päiviä – joista osa ihan hirveitä – olen myös nauranut tämän vuosineljänneksen aikana enemmän kuin normaalisti vuodessa.

Välikiitokset

 • jokainen “auttava käsipari”. Tuli se apu sitten keräys- tai tavaralahjoituksen, ystävällisen ja kannustavan sanan tai some-tykkäämisen myötä
 • jokainen blogin lukija

Lopuksi:

“No niin, jos arvoitettu enemmistöomistaja Heimo Kasvain seuraisi perässäni niin tarjoilemme teille aamuteen ja 1500mg kapesitabiiniä ja 1000 mg tetsolomidia. Ja kirurgin terästä.”