Paluu työelämään, osa I

Disclaimer: olen ensimmäistä kertaa työurani aikaa tilanteessa, jossa olen joutunut käyttämään TES sallimat maksimi-sairauslomapäivät. Olen siis uuden äärellä, kuten sinäkin, potentiaalinen lukijani. Jos tekstiä lukiessa havaitset asiavirheitä, pyydän että oikaiset ne välittömästi kommenttikentässä, jotten syyllisty epätarkan tiedon välittämiseen. Kiitos! Muutenkin – tarkista Kelan asiat Kelasta, älä blogista.

Kelataan taas!

Suomessa on vallalla käytäntö, jossa sairastunut työntekijä on oikeutettu palkkatuettuihin sairauslomapäiviin. Näiden päivien maksimimäärä per sairaus vaihtelee aloittain ja liittokohtaisin työehtosopimuksittain. Karkea yleistys maksimimäärästä on noin kaksi kuukautta.

Tämän jälkeen työntekijällä on käytettävissään mm. seuraavat vaihtoehdot:

 • jos sairaus on parantunut, palata normaalisti töihin
 • jos sairaus jatkuu, siirtyä hakemaan Kelan sairauspäivärahaa, määräaikaista osa-aika-eläkettä (johon ei sisälly työvelvoitetta) tai osasairauspäivärahaa (johon sisältyy työvelvoite).
 • keskitymme tässä viimeksimainittuun

Mitä on osasairauspäiväraha?

 • käytäntö, jossa sairaudesta toipuva työntekijä tekee päivätyöajastaan 40-60% ja saa työnantajaltaan tähän työtuntimäärään suhteutetun kompensaation peruspalkastaan.
 • tämän lisäksi Kela tukee työntekijää ns. sairauspäivärahan puolikkaalla mainitusta 40-60% ylijäävästä osasta. Sairauspäivärahan suuruus määritellään muistaakseni edellisen vuoden veroansioden mukaan portaittain ja tästä sairauspäivärahasta maksetaan siis ½ per ylijäävä työtunti.
 • järjestely voi kestää kaksimissaan 120 päivää

Asiasta sopiminen

Osasairauspäivärahan hakemiseen on seuraavien ehtojen täytyttävä

 • työntekijän sairaudesta toipuminen ei saa vaarantua työskentelyn aikana. Tämä arvioidaan esimerkiksi työterveyslääkärin toimesta noin tunnin mittaisessa haastattelutilaisuudessa. Haastattelutilaisuuteen osallisuu työterveyslääkärin lisäksi itse työntekijä, työnantajan edustaja (esim lähin esimies) ja mahdollisesti Kelan edustaja.
 • asiasta sopimiseen tarvitaan Kelan lomakkeet SV8 ja SV28 sekä työntekijää hoitaneen lääkärin B-lausunto jossa otetaan kantaan työntekijän työkykyyn
 • järjestely jättää sopijapuolille ymmärtääkseni melko reippaasti pelivaraa esim käytännön toteutuksen suhteen. Esimerkiksi itse pyydän työnantajalta suostumusta järjestelyyn, jossa sytostaattiviikoilla tehdään selkeästi vähemmän tunteja ja myrkky-vapailla viikoilla vastaavasti selkeästi enemmän. Tai sitten sopijapuolet voivat päättää että töitä tehdään kaksi viikkoa kuukaudessa täysiä päiviä ja kaksi viikkoa huilata.

Tällainen tilaisuus alkaa minulla tänään klo 10.40 Mehiläisessä. Raporttia pukkaa tuonnempana.

Ja takaisin Pasilaan, olkaa hyvä!

2 thoughts on “Paluu työelämään, osa I

 1. Miten tuohon soittolistaan lisätään se oma voimabiisi?

  1. Vaatii luultavasti joko Spotify-ohjelman ja/tai premium-tilauksen. Jos ei onnistu, laita biisi ja esittäjä tähän kommenttikenttään niin lisään sen mielelläni puolestasi.

Comments are closed.