Dis n Dat

Dis n Dat

Eilispäivänä sivuttiin Syöpäläinen-blogin kaikkein aikojen kävijäennätystä. Ikuisuus.fi sekä Maailman Syöpäpäivä olivat ohjanneet hurjan määrän uusia ja vanhoja kävijöitä ihmittelemään, mistä tässä “parasiittipöhinässä” oikein on kyse. Tervetuloa erityisesti uusille kävijöille, toivottavasti mahdollisimman monta päättää jäädä!

En tiedä oliko normaalia paranoiaa, kun astelin aamulla paikallissairaalan aulaan, mutta tuli tunne että huomattavasti normaalia useampi ihminen katsoi normaalia pisempään. Ehkä mulla oli jäänyt hammastahnaa nenänpäähän?

Kello löi jo viisi…

… dreeni vuotaa taas. Syöpäläinen kiros: “joko !”##!”#” TAAS!”. Samalle aamulle sinänsä onnekkaasti oli CT- eli varjoainekuvaus paikalliseen sairaalaan. Pääsivät radiologitytöt siivoushommiin kun ovesta pölähtää The Swamp Thing vihreän mönjän peitossa. Onneksi oli repussa jälleen mukana siivousvälineistö ja haavuritarvikesetti, niin saatiin asiakkaan omilla resursseilla pelastettua se mitä ei talon puolesta löytynyt.

CT

Kuvaustulos: hyviä uutisia – kasvain ei ole kasvanut. Huonoja uutisia: se ei ole pienentynyt. Tämä olikin tavallaan odotettavissa. Samanlainen laiska lortti on elätti kuin on isäntänsäkin. Tekee vain sen mikä pakko on. Torstaina sitten tästä lisää.

RS1

Alan kutsua tätä TAYS Syöpätautien polia nimillä RALLY SUPER 1. Jälleen kerran vain muutamien tuntien aikaikkunan sisällä lääkäri soittaa > “ukko tänne” > “jes madam!” ja taksi alle. Kirjoitan tätä huoneessa 13, odottelen laitosvermeitä.

Tulevasta ohjelmasta on minulle paljastettu sen verran että nyt mennäänkin ulkokaarteen kautta. Ukko nukutetaan, tehdään “jokin” dreenioperaatio plus N sekä sen lisäksi stinttaus (eräänlainen kehonsisäinen salaojaputki tiehyeestä toiseen.)

Kaino vetoomus

Toivoisin, että mahdollisimman moni uusi ja vanha lukija yhtyisi toiveeseeni, että tämä sinänsä viihdyttävä dreeniralli alkaisi pikkuhiljaa loppua. En missään tapauksessa yritä väittää että vika olisi tekijöissä, nämä putkenperhanat nyt vaan ovat perusolemukseltaan primitiivistä, mutta onneksi epäluotettavaa teknologiaa, jolle ei luotettavampaa korviketta käsittääkseni juuri nyt ole tarjolla.

Pidäthän peukkuja! Tai näytä keskisormea! Kunhan tavoite on yhteinen!

####

Post-operationaalinen bliss

Ennakkotiedoista poiketen ei tehtykään täysnuijanukutusta vaan paikallispuudutuksella mentiin. Vanha ystävänäni fentanyyli teki mukavan neloisnäön ja suhteellisen rennon olon. Erinomainen puoli tässä kipulääkkeessä on se, että se häipyy kropasta aika nopeasti. Pystyin työskentelemään sairaalasängyssä heti kun minut oli kärrätty takaisin osastolle.

Elättelin jo toiveita päästä kertaheitolla dreenistä eroon, mutta se jätetään vielä pariksi viikoksi “just in case of” stinttauksessa menee jotain pieleen. Vai oliko se stentti. Aivan sama. Joka tapauksessa tämä st*ntti-metalliverkko pantiin pallolaajennuksella paikalleen… äh hitto. En minä osaa tätä selittää. Joka tapauksessa tämä osa jää piiloon kehon sisään “salaojaputkeksi” ja parin viikon sisällä tuo “¤#”¤!#”!# dreeni otettaisiin minusta pois ikiajoiksi. Uskoo ken näkee. Minä aion ainakin toivoa täysillä.

Se hyvä puoli tässä on, että sain kaiken tämän sekoilun (aamulla vuoroin vaatteiden ja siteiden vaihtoa ja puhelimessa puhumista) ohessa neljä tuntia töitä tehtyä joten nyt uskaltaa ehkä vähän rentoutua. Iltavuoron Verna-hoitaja lupasi potkia minut täältä pois iltaseiskaan mennessä, joten huomenna elättelen toiveita päästä ihan oikeisiin töihin.

Loppukevennys: minulta on mennyt jo laskut sekaisin, monesko dreeni. Jotain kertonee se, että operoiva radiologi esitteli itsensä “Hei, minä olen Sejase, ainoa meistä joka ei ole sinua vielä leikellyt”.

6 thoughts on “Dis n Dat

 1. Pidetään peukut pystyssä! Tuo ramppaaminen yhden letkun takia tuntuu älyvapaalta. Toki olen täysin tietämätön asiasta mutta silti. Sairaalapotilaalla tuo olisi yksinkertaisempaa, jäisi matkat pois.

  1. Onhan tätä tullut kysyttyä itseltään monta kertaa että “why” ja “why me?” Mutta päätellen siitä että angio-osastolla on koko ajan tohinaa niin meiltä vaan puuttuu se parempi vaihtoehto. En millään jaksa uskoa että nuo ammattilaiset muuten jaksaisivat tai viitsisivät tuolla “mikroaaltouunissa” tehdä ylipitkää päivää. Koska sellainenhan tuo operaatiosali on. Jatkuva röntgensäteily päällä potilaan petin alla, siihen päälle tuodaan “vastaanotin” joka sitten kuvantaa reaaliajassa potilaan sisäiset tapahtumat, missä mikin sondi menee jne. Jos en olisi näitä niin kurkkuani myöten täynnä niin aika mielenkiintoinen lääketieteen alahaara oikeastaan.

   Ja kauhulla odotan mikä jää näiden dreenien metrihinnaksi.

 2. Kohtalotoveri peukuttaa. 👍👍
  On ne ihme kavereita. Mukana keikkuu, vaan ei ymmärrä pienentyä, vaikka mitä mömmöä tarjoilisi Onneksi ei kasvakaan.😐

  1. Jos en ihan väärin muista, ni kahden ensimmäisen kuvannoksen välillä pituutta oli tullut milli tai kaksi, mutta toki mahdollista että tuo menee mittavirheen piikkiin.
   Tai sitten olemme optimistejä, sanomme että “ei, kasvaminen pysähtyi”.

   No, huomenna kelpo tohtori kertoo minulle tästä lisää.

 3. Juu, stentti siis pitää sappi- ja haimatiehyet auki, ja se viedään todellakin pallokatetrin avulla joko röntgenin ja varjoaineen tehostamana, tahi vaihtoehtoisesti ultraääniohjauksella (ensin mainittu tarkempi tapa) tiehyeeseen, joka halutaan pitää auki. Kun sinne on päästy, pallokatetri laajennetaan *pim*, ja sen kärjessä oleva metalliverkkosysteemi jätetään paikalleen.

  Sama tekniikka myös sepelvaltimoiden stenttauksessa – tällaisia tehtiin iskälle kaksi vähän alle vuosi sitten – joten siksi tuttu operaatiotekniikka. Ja ehkä vähän siksi, että lääketiede on yksi intohimoistani: opiskelen siitä kaiken mahdollisen vapaa-ajalla, vaikkeivät paukut riitäkään lääkikseen.

  Pidän peukkuja stentin toimivuuden puolesta, dreenit ovat ikäviä seuralaisia.

  1. Kiitos Anna. Selityksen perinpohjaisuus pistää epäilemään, että lääketiede ei ole sinulle täysin vierasta 😉 Se jäi minulle epäselväksi, miksi tätä ei tehty heti, mutta jokin hyvä syy sille muistaakseni oli.

   Peukkuja pidän minäkin. Opin myös, että mehiläisvahalla on erittäin miellyttävä ihoa rauhoittava vaikutus tässä jatkuvassa sidostenvaihtorallissa.

Comments are closed.