Kiloja, prosentteja ja litra

Kiloja

Harvoin on viimeisen puolen vuoden aikana hymyilyttänyt aamuvaa’alta poistuessa . Tänä aamuna ystävä-viholliseni sylkäisi kuitenkin lukemaksi 86.7 kiloa. Edellinen lukema noin viikon takaa oli 84.9 kiloa. Tietenkin tässä puhutaan prosenteista kokonaispainosta eli monikin asia voi tämän pienoisen nousun selittää – pelkästään nesteytys. Suunta olisi joka tapauksessa oikea.

Tätä ironiaa.

Sairaalan ravitsemusterapeutti pyysi pitämään ruokapäiväkirjaa parilta päivältä ja tein työtä käskettyä. Arvio päivittäisestä kaloriensaannista huiteli jossain 2.600 kCal tienoilla, joka nykyisellä olemattomalla liikunnolla on selkeästi ylijäämäinen. Istumatyöläiselle riittäisi joku 2.200 kCal taulukoiden mukaan.

Olen kamppaillut painonhallinnan kanssa niin kauan kuin jaksan muistaa, ruoka kun on aina maistunut, liiankin kanssa. En olisi voinut uskoa että painon lisääminen voi olla vaikeampaa kuin sen pudottaminen. Voi toki olla, että kirjanpito on “rohkaissut” syömään normaalia enemmän. Toivoisin, että paino vihdoin vähintään vakiintuisi – mielellään 90kg tietämille. Olisi vähän “pelivaraakin”, jos ruokahalu esimerkiksi hoitojen takia katoaa tilapäisesti.

Proteiinijuomien kanssa tuli käsky rauhoittaa tahtia, laskennallinen valkuaisen saanti oli törkeästi yläkanttiin. Liika valkuaisen saanti rasittaa myös maksaa, jolla on nykyään muutenkin jo ihan tarpeeksi pureskeltavaa normaalitöidensä lisäksi sytostaateissa. Lisäksi ravter lupasi ottaa lääkäriltä reseptipyynnön apteekin täydennysravintovalmisteisiin. Aika arvokkaitahan ne korvausten jälkeenkin ovat, mutta voisihan noita pienen erän pitää “työkalupakissa”, pahan päivän varalle.

Muita suosituksia olivat pähkinät naposteltavaksi, MCT-öljy ja voileivät reiluilla leikkeleillä.

Ruoasta vielä: kuopuksen kummit Tuomas ja Heli tarjosivat vaimon 20-vuotissyntymäpäivän (luit oikein, do the math) kunniaksi koko sakille ruoat paikallisessa Rusticheria Stellassa. Itse otin alkuun tomaattikeiton vuohenjuustolla ja pääruoaksi valikoitui risotto jättikatkaravuilla. Yksinkertaisesti erinomaisen hyvää ja maukasta ruokaa, erityisesti risotto ei jättänyt parantamisen varaa. Varaukseton suositus siis, palvelussakaan ei ollut moitteen sijaa. Oma ruokailu kokemus siis täysin ristiriidassa Aamulehden kanssa. Uskokaa tässä asiassa minua, älkääkä maisteluammattilaista.

Kiitos vielä kerran T&H!

Prosentteja

Ensimmäiset pari kuukautta osasairauspäivärahalla on nyt työskennelty. Esimieheltä tuli muistutus käydä työterveydessä arvioittamassa työkykyä. Lähtötilanteessahan olin työskennellyt 50% normaalityöajasta – paperilla – toteuma oli kuitenkin 60% tai välillä ylikin. Mietiskelin asiaa huolellisesti peilaten arvioituja voimavaroja nykyisen sytostaattihoidon selkeästi kovempaan kokonaisrasitukseen. Tulin kuitenkin siihen tulokseen että “go”. Saahan siitä pikkuisen enemmän rahaakin.

Täytyy vaan muistaa huolehtia noiden vapaiden pitämisestä. Eiliselle suunnitellusta vapaapäivästäkin piti lohkaista pari tuntia yhden tärkeän työtehtävän edistämiseen. Kuuluu kesken oleviin kakkos-levelin hommiin. Pitää saada pöytä puhtaaksi ja asiakas tyytyväiseksi.

Palkanmaksaja on ollut koko ajan minua kohtaan niin reilu, ettei käynyt mielessäkään jättää tekemättä. Kaunista päivää jäi silti ja illalla ehdin lekottelemaan sohvalla ja katsomaan herrajjumala televisiota – ohjelmaa jonka olin itse saanut valita! Nykyään todella harvinaista herkkua, perheen teevee-nazit pitävät siitä huolen.

Litra

Koska olen valkoinen, keski-ikäinen heteromies, minut on kasvatettu uskomaan ettei auton moottorin sylinteritilavuus yksinkertaisesti VOI olla alle 1.6 litraa ja “enemmän on parempi”. Vaimon leasing-työsuhdeajokiksi valikoitui litraisella, kolmisylinterisellä moottorilla pörisevä Kia Ceed.

KOLME sylinteriä. LITRAN sylinteritilavuus. Maitopurkissa litra on ookoo. Mutta auton moottorissa? Ajatuksen tasolla tässähän on KAIKKI väärin! Ennenkaikkea – voinko MINÄ, MIES ajaa tällaisella autolla?

Googlasin aiheesta hieman. Kieltämättä tuli olo, että olinko turhan ennakkoluuloinen. Useampikin artikkeli puhui suopeaan sävyyn näistä uusista pikkumoottoreista. Ilmeisesti polttomoottoriteknologia on mennyt eteenpäin. Päästöihin ja polttoainetaloudellisuuteen kun aiheellisesti kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota.

Koeajoahan tämä vaatii lähitulevaisuudessa. Lupa tähän lohkesikin, eikä se vaatinut kuin tunnin siivoamista.

Kaikkeen sitä sairas mies joutuu nöyrtymään.