Kortisoni: ole tarkkana

Tarkkana tämän myrkyn kanssa!

Olen saanut “nauttia” tähän syöpään liittyen tasaisesti voimistuvasta käsien vapinasta jo useita kuukausia. Pidin syyllisenä ensin kipulääkitystä. Sattumanvarainen googlaussessio johti kuitenkin toisille jäljille. Lääkeluettelostani löytyvä Prednisolon-kortisonivalmiste, annos 20 mg / vrk tarttui googlen haaviin ja osumia listatuista haittavaikutuksista mm. käsien vapina. Pikainen kyselykierros FB:n vertaisryhmässä vahvisti, että muilla on samanlaisia sivuvaikutuksia kortisonista pitkäaikaiskäytössä. Raajojen vapinaa, nesteen kertymistä, kuukasvoisuutta, sydänoireita.

Otin yhteyttä sairaalani tablettihoitajaan ja kerroin syöneeni reilun puoli vuotta tätä lääkettä – koska se lääkeluettelooni oli merkitty. Pyysin konsultaatiota lääkäriltä, voisiko lääkkeen annostusta joko pienentää tai jättää pois kokonaan. Hoitaja lupasi tarkistaa ja palata asiaan.

Iltapäivällä sain luvatun soiton. Näyttäisi että “joku” on sen resepteihini 5.12. 2017 kirjoittanut, mutta “kukaan” ei kiinnittänyt siihen huomiota, että ko. lääke olisi pitänyt lopettaa minulta ajat sitten. Näin siitäkin huolimatta, että jokaisen osastokäynnin yhteydessä jokainen minua tuolloin hoitanut lääkäri kävi kotilääkeluettelon kanssani läpi. Olen siis syönyt turhaan kortisonia vähintään puoli vuotta! Ja kortisonilääkkeillä on runsaasti tunnettuja, vakaviakin sivuvaikutuksia.

Sain ohjeet alasajosta. Annostusta vähennetään 5 mg vuorokaudessa kahden viikon välein eli 2kk kuluttua pääsen tästä myrkystä eroon. Sitten enää odotetaan, että sivuvaikutukset katoavat. Sitä kauanko kuukasvoisuuden poistuminen ja käsien vapinan lakkaaminen kestävät, kukapa tietää. Toi

Puhelun jälkeen aloin ajattelemaan tilannetta vähän syvällisemmin. Mitähän muita ylimääräisiä lääkkeitä minulle on syötetty vain siksi, että ei ole ollut sitä omalääkäriä? Kestävätkö hoidossani tähän saakka tehdyt lääkevalinnat ja linjaukset kriittistä tarkastelua? Miksi minulle vasta yli puoli vuotta NET-tuumorin diagnosoinnista määrätään syöpälääke joka on NIMENOMAAN NET-tuumoreita varten kehitetty?

Onko minua hoitanut joukko lääketieteen ammattilaisia vai “satunnaislukugeneraattori” joka on arponut “jotain” lääkettä ajatuksella “no josko toi sit ny vaiks sit auttais, koeta tota?”

Tätä kirjoitettaessa olen pettynyt ja vihainen sekä aika skeptinen. Entäpä jos käy ilmi, että on tehty muitakin virheitä ja olen killunut tässä “syöpähirsipuussa” turhaan?

 

3 thoughts on “Kortisoni: ole tarkkana

  1. Usein lääkkeiden vastinetta joudutaan testaamaan yksilökohtaisesti. Itselläni on netin lisäksi chronintauti, johon on jouduttu kokeilemaan useita eri lääkkeitä. Yhtenä lääkeryhmänä on ollut kortisoni, joka teki kuvailemiasi sivuoireita. Nyt chrooniin saamani biologinen lääke on ilmeisesti lopettanut tehoamisensa, joten olisin joutunut kortisonille. Olin jostain saanut tietää “lievemmästä” kortisonista, nimeltään Cortiment, jota olen kestänyt hyvin. Kuukauden satsi yhden tabletin päivittäisannoksella on lähtöhinnaltaan 117.99. Tosin saan chronin takia erityiskorvauksen…onneksi, koska olen työkyvyttömyyseläkkellä ja puolisoni on pitkäaikaistyötön (ikänsä puolesta pysyneekin), jolloin olisi oikeasti mahdotonta hankkia ko. lääkettä.

  2. Yksi vaihtoehto on käydä apteekin (maksullisessa) lääkearviossa. On ihan tavallista, että kokonaiskuva lääkkeistä ei ole kellään hallussa, potilas vain kiltisti syö lääkkeitään. Saattaa olla useampaa lääkettä samaan vaivaan ja toisen lääkkeen sivuvaikutuksiin jotain lääkettä…

    Farmaseutit ja proviisorit apteekissa oikeasti tietävät sellaisia asioita, joita lääkärit eivät. Ei se ihan pelkkä akateeminen asiakaspalveluammatti vain ole, vaan tietävät lääkkeiden vaikutuksista vähän kattavammin kuin lääkärit. Lääkäreille riittää tieto, että se ja se lääke auttaa siihen vaivaan, noin karkeasti ottaen. Muutokset lääkitykseen tekee tietysti aina lääkäri, mutta farmaseutti pystyy näkemään voisiko jollekin lääkkeen poistolle olla tarvetta.

    On tietysti tosi ikävää, että kokonaiskäsitystä ei ole kellään ja tällaista palvelua ei ole tarjolla suoraan sairaalan puolesta.

  3. Kyllä olisin minäkin sun tilanteessa pettynyt ja vihainen. Onneksi olet aktiivinen ihminen ja otat selvää asioista. Eikö sairauden, ja varsinkin vakavan sairauden tullessa oikeasti ole saatavissa suunnitelmallista ja vastuullista hoitoa? Eivätkö sairaaloiden ja sairaanhoidon resurssit todellakaan riitä siihen? Näitä asioita olen miettinyt aiemminkin. Tsemppiä sulle taas kerran. Hienoa, että jaksat olla aktiivinen.

Comments are closed.