Kylmä kalkkunaleipä

Ossilla on tosi armottomat jälkkärit
sillä on eltaantunut lumiukko vatsassa väärin päin

on hiki, ja vilu, ja sydän hakkaa:

bomtsika-bom -bom-bom-bom – tsikada – uu – auu

Ei tainnut Ismo Alanko tätä sanoittaessaan halunnut jakaa kokemuksiaan pilaantuneesta jälkiruoasta. Sielun Veljet ja “Ossin Jälkeiset”, jos joku ei tunnistanut.

Olen maailmalla reissatessa kokenut gastronomisesti kovia. Tuttuja ovat “faaraon kosto” ja “atsteekin kirous.” Niiden aikaansaannokset ovat olleet pikkujuttuja pieneen siniseen pilleriin verrattuna.

Ei SEN pillerin, senkin pFitziniekka 😀 Maailmalla vihaiset väkijoukot jahtaavat heinähakojen ja soihtujen kanssa tämän pikku pillerin valmistajia ja jakelijoita.

OxyContin-tehtailija Purdue Pharma hakeutui vararikkoon siirrettyään sitä ennen rahojaan jonnekin Like-a-Virgin-saarille vahingonkorvausvaateilta (lue: kantajapuolen ahneilta asianajajilta) jemmaan.

Toinen valmistaja Johnson & Johnson ei selvinnyt sekään poliisisedän nuhteilla tai rikesakoilla. NY Timesin mukaan maksettavaa tuli 1/2 miljardia Trump-rahaa.

Eräs virginialainen “keikkatohtori*” kirjoitteli 1.5 vuoden aikana Oxycontin-reseptejä puolen miljoonan pillerin verran. Kiitokseksi “pyyteettömästä sitkeän kivun hoidosta” luettiin 40 vuotta linnaa.

Tätä kaikkea ajattele-en täristessäni vaatteet päällä kahden peiton alla, kallonhalkaisevan hedarin ja vapisevien käsien pitäessä seuraa. OxyContin-lääkitystäni on purettu vuoden ajan to-del-la maltillisesti. Heroiininarkkarihan saattaa tipauttaa gramman päiväannoksesta pahan tavan kerralla poikki eli kärsiä ns. “kylmän kalkkunan.” Sitten ihmetellään kun **) katossa ryömii vauvoja. Toisaalta, niillä tarinoilla myydään rocktähtien elämäkertoja.

Tämä kohtaus  – jo toinen kahden viikon sisällä – tuli täysin varoittamatta.  Naureskelin työkaverille firman kahviautomaatilla että “miten voi olla krapula kun edellisestä alkoholiannoksesta on kaksi vuotta aikaa?”

Kohta ei enää naurattanut. Ensin paha olo. Sitten hävisi käsistä tunto. Lopuksi elimistön lämmitysjärjestelmä korkkasi ja hillitön viluntärinä alkoi.

Kaikki ulkovaatteet päälle, paksut nahkahanskat käteen. Poliisiopiston kymmensormijärjestelmä + sheikkaavat handut = ei toimi. Kirjaa siinä nyt tiketille asiakkaalle tehtyä työtä tyyliin “ashiakagkaan titokanNaaashssssssa e havatut hirveitä”. Saattais olla palvelupäälliköllä selittämistä.

Soitto pomolle, ymmärsi hampaiden kalinasta mistä kyse.

Työkaverit katsoivat monttu auki, kun ukko katkokävelee naama valkoisena hisseille. Respan likka soitti pyynnöstä taksin, koska käsissä ei ollut tuntoa. Mersun takapenkiltä tilasin lämmöt täysille ja tipahdin. 67 euroa myöhemmin omaan sänkyyn peiton alle tärisemään. Iltayhdeksältä alkoi elämä vihdoin voittaa.

En valita, että tämmöinen kipulääke on olemassa. En kiukuttele siitä, että minulle määrättiin sitä kun syövänpaska hakkasi jääpiikillä ristiselkään. Opiaattipohjaiset vahvat kipulääkkeet ovat edelleen käypä hoito krooniseen kipuun. Lyhytaikaisessa käytössä.

OxyContinia on kuitenkin vuosikausia markkinoitu turvallisena, ei riippuvuutta tai sivuoireita aiheuttamattomana patenttilääkkeenä, jolla hoituu kipu kuin kipu. Youtubesta löytyy tuotteen teeveemainoksia. Totuus taisi olla sitten toinen kuin mitä niissä kerrottiin.

Kirjoitukseni pihvi on tämä:

Lääkärit ja lääketehtaat pitää velvoittaa julkituomaan lääkehaitat nykyistä selkeämmin esille. Ei se riitä, että ibuprofeenipaketin taitellussa pamfletissa lukee pikkuruisella tekstillä “voi aiheuttaa päänsärkyä”. Sillehän nyt nauraa naurismaan aidatkin!

“Turvallisia, ei sivuvaikutuksia.”

OxyContin-ja kaikkiin muihinkin ***) oksykodonia sisältävien lääkepakkauksiin pitää saada tarkkaan kuvailtujen vieroitusoireiden lisäksi näkyvälle paikalle vaikka oheinen kuva ja teksti “Tämä lääke luokitellaan huumausaineeksi. Siitä eroon pääseminen inhottavaa, v*ttumaista ja kivuliasta. Se aiheuttaa voimakasta fyysistä , joillekin myös psyykkistä riippuvuutta. Väärinkäyttöön on todennäköistä kuolla.”

Söin “konttisia” vuoden. Vieroitus on kestänyt nyt jo vuoden.

Ja koko ajan joku tienaa.

Lyhyt sanasto:

*) keikkatohtori (Ozzy Osbournen mukaan): lääkärinvalaansa sopivan leväperäisesti suhtautuva lääkäri, joka kirjoittelee artistille kovia kolmiolääkkeitä tai mitä nyt milloinkin tarvitaan. Rundilla tämmöinen yritetään löytää joka kaupungista.

**) Irvine Welshin “Trainspotting”-teoksen elokuvaversion kuuluisa kohtaus, jossa päähenkilö Renton (Even Mc Gregor) näkee harhoja heroiinivieroituksessa.

***) opiaatteihin kuuluva synteettinen lääkeaine. Hyödyllinen kroonisen kivun lievitykseen, mutta voi aiheuttaa ankaraa fyysistä riippuvuutta. Tunnetuin kauppanimi OxyContin. Tappaa USA:ssa n. 50.000 väärinkäyttäjää vuodessa.

One thought on “Kylmä kalkkunaleipä

  1. Kaikki sympatiat sulle, voi vaan kuvitella kertomasi perusteella mitä tuskaa tuo vierottautuminen kaikkine yhtäkkisine “kalkkunoineen” on. Ja silti ollut kipujen aikaan ilmeisen välttämätön lääke. Vai olisiko muita kivunlievitysvaihoehtoja voinut selvittää? Jossittelua tosin näin jälkikäteen. Mutta vakavaa totuutta tuo lääkkeeseen koukuttuminen. Olen kuullut että jossain vanhusten laitoksissa on haluttu bensoista eroon, hieno juttu, mutta: ovatkin alkaneet sen sijaan jääkitä kipuja näillä samoilla O aineilla. Ja hupsista, vanhuksista tehtiinkin opioidiriippuvsisia.
    Koita kuitenkin jotenkin sietää vielä tämäkin tie päätökseensä, voiton puolella vahvasti jo, toivon mukaan. Olet niin ansainnut toipumisen tästäkin p***asta<3

Comments are closed.