Team Syöpäläinen – Jarmo Hautamäki

Team Syöpäläinen – Jarmo Hautamäki

Jarmo Hautamäki

Olen Jarmo “Jampe” Hautamäki, 53-vuotias palkintokauppias Pirkkalasta.  Sain eturauhassyöpädiagnoosin 2013. Kun sen leikkelyyn valmistautumista suunniteltiin, tulikin kutsu välittömästi sairaalaan. Nyt uutena diagnoosina oli akuutti verisyöpä eli AML.  Normaalista maailmasta yhtäkkinen siirto sairaalan “rinnakkaistodellisuuteen” sekä lääkkeitä enemmän kuin tiesin maailmassa olevankaan. Tämä kaikki oli fyysisesti, mutta varsinkin aluksi henkisesti tosi kovaa.

Vietin yhtäjaksoisesti puoli vuotta sairaalassa. Se oli monellakin tavalla opettavaista aikaa.  Kaikki mahdolliset kuvantamiset tulivat tutuiksi . Letkuja tuupattiin kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin reikiin.  Myös sytostaatit, leikkaus- sekä hormonihoidot sivuvaikutuksineen ovat kokemuspohjaisesti varsin tuttuja. Jossain kohtaa huomasin miettiväni kaikkien mittarien ja letkujen keskellä, että “selviääkö tästä hoidosta ihan oikeasti hengissäkin?” Kuten nyt tiedämme, kyllä selviää.

Toipuminen

Hoidot ja lääkkeet tehosivat , mutta niiden lisäksi varsin suuri merkitys oli myös vertaistuella. Päätin jo sairaalassa, että KUN täältä pääsen ja terveen paperit saan, niin totta ihmeessä alan myös vertaistukitoimintaa itse tekemään. Sillä tiellä ollaan. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen “Vuoden 2016 vertaistukihenkilö” lämmittää edelleen kovasti.

Miksi mukana?

Ennen syöpää harrastin mm. maantiepyöräilyä ja spinningiä. Viimeisin Pirkan Pyöräilyn 143km on juuri tuolta em. 2013 vuodelta. Hoitojen aikana fyysinen kunto romahti pohjalukemiin. Pohjalta lähdettiin nousemaan aluksi sauvakävelyn avulla. Maantiepyöräily ei enää kunnosta ja varsinkaan kiloista johtuen tutunut oikein luontevalta. Entinen luottoratsu Bianchi Via Nirone Alu Carbon tuntui alla varsin huteralta, eikä sillä ajosta oikein enää osannut nauttia.

Poikkesin tutulle pyöräkauppiaalle katselemanaan tukevampaa kulkupeliä.  Seuraavana päivänä pihaan ilmestyi firman väreihin mainiosti sopiva läskipyörä. Samalla kyydillä kaikki muut polkupyörät poistuivat takavasemmalle.

Luin Aamulehdestä Esan mainion haastattelun joka niinsanotusti “osui ja upposi.” Lähestyin miestä sähköpostilla ja sainkin heti myönteisen vastauksen. Tuo “Batman”-tulokulma pyöräilytapahtumaan oli niin mainio, että välittömästi tiesin, mikä oma hahmoni tulisi olemaan.

Iron Man – miksi?

Sain hoitojeni aikana verivalmisteita, joiden tekoon on tarvittu 156 verenluovuttajaa. Iso kiitos myös heille. Haittapuolena tästä oli se, että elimistöön kertyi “hieman” ylimääräistä rautaa. Tuhatkertainen määrä normaaliarvoon verrattuna.

Oli toki muitakin syitä. “Iron Man” -leffat ovat aina kiehtoneet omalla kierolla tavallaan – sekä onhan “Iron Man” -flipperi yksi suosikki pelikoneeni!

Tavoite

40km menee fättärillä nyt ihan sujuvasti. 134km  sen sijaan pistää miettimään. Mutta mukana ollaan avoimin mielin. Kuten nämä “syöpähässäkät” avasivat monia ihan uusia ovia, niin katsotaanpa mihin tämän tiimi kanssa vielä joudutaan ja päästään!

Linkkejä

Aamulehti

Syöpäjärjestöt.fi

TAYS