Syövästä

 

Prätkä lähti, mutta jotain sentään jäi muistoksi.

Tiesitkö, että keskimäärin joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään elämänsä jossain vaiheessa? Esimerkiksi vuonna 2011 todettiin n. 30.000 uutta syöpätapausta. Jos oletetaan, että jokainen sairastuminen koskettaa keskimäärin viittä omaista ja läheistä, suuri suomalainen kaupunki joutuu uuden syöpätaudin kanssa tekemisiin. Vuosittain.

Syövissä on suuria eroja ja onneksi merkittävä osa syövistä  paranee kokonaan. Sairastuneelle ja hänen omaisilleen ne ovat silti raskas ja elämää pysyvästi mullistava koettelemus. Parhaimmillaan se vahvistaa, yhdistää ja opettaa arvostamaan elämää uudella tavalla. Syöpätutkimus Suomessa on maailman huipputasoa, mutta se tarvitsee silti taloudellista tukea. Tukea se saa mm. Syöpäsäätiöltä.

Sitten syöpä iski minuun. Eihän niin voi käydä!

Oma NET-haimakasvain -diagnoosi oli kuin pesäpallomaila takaraivoon. Terve, keski-ikäinen mies, joka lopetti tupakoinnin ajat sitten. Keuhkoröntgenissä kävin tänä vuonna, täysin puhtaat. Alkoa toki otin, mutta sitäkin viime vuosina vähenemään päin. En ahminut roskaruokaa joka päivä. Kuntoilenkin jonkin verran. Ja silti, jostain se ryömi sisääni ja teki sinne oman kivan pikku pesän.

Taistelu alkaa

Seuraavan puolen vuoden ajan minulla on edessäni tähänastisen elämäni tiukin taistelu.

  • Kestä sytostaatit sivuvaikutuksineen.
  • Älä menetä liikaa painoa ja voimiasi.
  • Kuntoudu takaisin työelämään
  • Osallistu ensi keväänä Pirkan Pyöräilyyn. Matka on se, jonka sen hetkinen terveydentila, syöpäkasvaimen koko ja lääkärin määräys mahdollistavat. (vertailun vuoksi: pisin yhtäjaksoinen pyörämatka tähän asti 102 km ajassa 3.52h). Ja jos omat jalat eivät enää  kanna, niin sitten mennään vaikka invamopolla tai moottoroidulla sairaalasängyllä – edellyttäen että järjestäjä suostuu ja että invamopoja saa mustana.
  • Rakasta perhettäsi. Tue vaimoasi. Lepää riittävästi.
  • Opettele uusi, terveellisempi elämä ja kehitä ammattitaitoasi.

Haaste

Alunperin yhden idiootin (minä) päänväkevyyksistä alkunsa saanut hanke on lähtenyt paisumaan. Meitä on nyt 10 tervettä, aktiivista syöpää sairastavia ja yhdestä tai useammasta yhtäaikaisesta syövästä parantunutta lähdössä Pirkka 2018 polkemaan. Toivottavasti myös ennen sitä onnistumme herättelemään ihmisiä siitä, miten vakava ja yleinen ongelma syöpäsairaudet tänä päivänä ovat.

Miksi blogi? Mikset sairasta hiljaisuudessa, kuten normaali ihminen?

Haluan jakaa tarinani siinä toivossa, että se:

  • inspiroisi samassa tilanteessa olevia jatkamaan taistelua
  • herättää halun ojentaa auttava käsi sitä tarvitsevalle. Esimerkiksi personal trainerikseni tarjoutunut Mari on parantunut munuaissyövän kahdesti ja Pirkan Pyöräilyyn ensimmäisenä matkaseuraksi ilmoittautunut Elina on selättänyt kohdunkaulan syövän.
  • pitää yllä omaa mielenvireyttäni pahoinakin päivinä. Emotionaalisesti tämä on melkoista vuoristorataa.

Loppuun kasvaimelleni terveisiä. Sinä häviät. Minä EN ajatellut antaa periksi.