Syömishimoa

Syömishimoa

Ihmetellyt parin päivän ajan vaivannutta mahdotonta syömishimoa. Ruoka tosin on aina maistunut, mutta tautidiagnoosin jälkeen annoskoot puolittuivat kuin itsestään. Myös dieetin viilaamisen VHH-suuntaan pitäisi näkyä vaa’alla suotuisammin. Nopea googlaus: tämä lääke voi herätellä syömishimoa. Sehän tästä vielä puuttui. Mies, jolla on ollut aina painonhallintahaasteita. Annetaan sille lihomiselle altistavaa rauhoittavaa – haimasyöpädiagnoosin lisäksi, vuodenaikana, joka estää lähes kokonaan lempiliikunnan. Siinä se  mieliala nousee kohisten, eikä masennus suinkaan uusiinnu! Mässyä naamaan vaan ja Netflix pyörimään! Vaimon iloksi sohvan nurkkaan muuttaa Jabba The PizzaHutt! Kultabikinit kehiin, orjattareni! Boshuda!

En siis voi enää sniikata jääkaapille kun maailma tuntuu kaatuvan päälle. Kirottu farmakologia. Kaikissa lääkkeissä on sivuvaikutuksia. Pahimmillaan päänsärkylääke voi aiheuttaa sivareina – aivan – päänsärkyä!

Muutamia omia kokemuksia eri lääkkeistä. Yksi sopii yhdelle ja toinen hyötyy toisesta. Jokainen säätäköön nämä lääkärinsä kanssa itselleen sopiviksi.

  • ÄLÄ, ÄLÄ, ÄLÄ syö tulehduskipulääkkeitä (esim ibuprofeeni, kauppanimi mm Burana), ellei ole aivan pakko. Pitkäaikaiskäyttö vahingoittaa maksaa ja vatsan limakalvoja.
  • kodeiinipitoiset yskän- ja kipulääkkeet (Codesan, Panacod) tehoavat nopeasti, antavat mukavat unet, mutta voivat aiheuttaa psyykkisen riippuvuuden. Allekirjoittaneelle sivuvaikutuksena jo viikon käytön jälkeen todella häijyjä päänsärkyjä. Kodeiini muuttuu maksassa morfiiniksi.
  • tramaloidi (Tramal). Opioidi tämäkin. Ikäviä päänsärkyjä.
  • Oxynorm (synteettinen opioidi tämäkin). Sain paikallissairaalasta yhden, kun Litalgin ei poistanut kaikkia vatsakipuja. Ambulanssia olisi pitänyt odottaa kaksi tuntia ja ainoa vaihtoehto päästä Acutaan oli taksi. Leppoisa fiilis, aiheuttaa kutinaa, vaikutus loppuu nopeasti.
  • Litalgin (metamitsoli). Hyvä hoitovaste ruoansulatuselimistön kivuissa, mutta pitkäaikaiskäytössä tässäkin kovia terveysriskejä.

Prätkä lähtee tänään

Pikkuisen pitää tulla hinnassa vastaan, “kun maas’ on hanki ja järki jäässä”. Miellyttävä minua vähän nuorempi mies. Kivaa keskustella toisen asiaan vihkiytyneen harrastajan kanssa. Koeajo on mahdottomuus kelin takia. Otamme “savut” pihassa. Nollakelistä huolimatta käynnistyy nopeasti ja vastaa kaasuun kuten pitää. Kaasarit edelleen synkassa, sen kuulee äänestä. Koneesta ei kuulu ylimääräistä kolinaa. Kertoilen yhteistä historiaamme ja tekemiäni huoltoja. Osoittelen tietämäni viat. Kaupat tehdään pian ja onnistun myymään vielä kylmän kelin ajohanskat ja satulalaukut. Jään valvomaan prätkän kiinnitystä traileriin, vaikkei asia enää minulle kuulukaan. Itse olisin kiinnittänyt toisin, mutta uusi omistaja on rekkakuski. Tietää luultavasti kuormaliinoista enemmän kuin minä. Suhteeni tuohon kaksipyöräiseen kesti pisempään ja oli intohimoisempi kuin suurin osa ihmissuhteistani.

Perävalotakuun lauettua tulee pieni mies-itku. Eläminen on sitä, että ensin kerää ympärilleen asioita ja ihmisiä. Sitten niistä pitää opetella luopumaan. Illan selailen cyclocross-fillareiden vertailuja. Prätkän ja minun taival kesti 43.000 km. Fillaroinnilla on helppo päästä samaan. Puuttuu enää vain 37.500 km.