Personal Trainereita ja Vaaleanpunaisia Kuulia

Personal Trainereita ja Vaaleanpunaisia Kuulia

Olen keski-ikäinen mies, joka ei ole koskaan ollut “täydellisessä kondiksessa”. Tätä vaihtelevaa tavoitetilaa on vuosien varrella haettu eri keinoin – yhtä vaihtelevalla menestyksellä. Käsitykseni massa- ja voimaharjoittelusta on “Arnoldin Kultainen Kuusikko”. Teininä tätä noudattaessani tein sen virheen että treenasin liikaa, syömisen ja levon jäädessä liian vähälle. Seurauksena  kyllästyminen.

Kolmikymppisenä sama uusiksi. Tällä kertaa ravintolamme portsarin ohjeilla ja ohjelmilla (tein tuolloin baarimikon hommia) massaa alkoi kertyä, mutten kestänyt sitä jatkuvaa syömistä. Seurauksena kyllästyminen.

Oma Tapa Liikkua on nyttemmin asettunut kestävyys-kuntoilun puolelle. Ensin hiihdon ja rullaluistelun, parin viime vuoden ajan maantiepyöräilyn kautta. Painoharjoittelu on ollut melko olematonta. Tämä on ollut virhe, jonka huomasi päivätyössään selkäkipuna.

Haimakasvain pisti tämänkin uusiksi

Diagnoosin ja sairausloman saatuani jatkoin ensiksi kuten ennenkin. Pyöräilyä, vähän punttia, lisää työntekoa. Yritin vältellä sairauden ajattelua. Sitten tulivat kivut ja oli pakko hiljentää tahtia.

Mukaan astuvat kovat opiaatti-kipulääkkeet. Kasvain häiritsi maksan toimintaa ja kohonneet maksa-arvot estivät sytostaattihoidon aloittamisen. Oli pakko tehdä vähän “putkitöitä”, asentaa huuhtelu-dreeni tähystysleikkauksena oikeaan kylkeeni. Bonuksena pari viikkoa sairaalalepoa ja haavakipuja. Kotiutuksen koettaessa: “Onneksi olkoon – kotiinne muutti juuri katkokävelevä opiaatti-zombie. Vähän niinkuin Ozzy Osbourne, muttei osaa laulaa.”

Edes “Paranoidia”.

Mikä meni pieleen?

Useamman sekavaisen päivän ja huonosti nukutun yön miettimisen ja “käytännön kenttäkokeiden” johtopäätös: Tämä sairaalajaksoa seurannut voimattomuuden ja saamattomuuden tunne nousee:

  • 60% vahvasta kipulääkityksestä (joka toistaiseksi valitettavasti pakollinen, koska mm perhe).
  • 20% ruokahaluttomuuden viemästä 12:sta painokilosta.
  • 20% liian vähästä fyysisestä treenistä.

Ratkaisu

Tätä pohdittiin personal trainerini (jatkossa “PT” tai “Piiska”) Mari Rantanen kanssa. Ykköstavoitehan on parantaa minut syövästä, joka on ensisijaisesti lääketieteen ammattilaisten homma. Apu- ja välitavoitteet olivat saada mies jälleen kuntoon niin, että hän kestää pakolliset solumyrkyt ja (toivottavasti hoidon tepsiessä) kasvaimen kirurgisen poiston.

Ohjelma

PT laati minulle välitavoitetta (Pirkan Pyöräily 2018) tukevan lihaskunto-ohjelman, jonka kävimme läpi Lempäälän Salipisteellä. Ohjelma painottuu jalkojen voimakestävyyden lisäksi keskikropalle ja yläselän lihaksistolle. Harjoittelu ei kuitenkaan saa vaarantaa parantumista eikä päinvastoin. Rasituksen, ravinnon ja levon määrää suunnitellessa on otettava huomioon myös paranemisprosessin tarpeet.

Aloitus siis va-ro-vas-ti. Ensiksi yksi lihaskuntoharjoite ja yksi aerobinen harjoite per viikko. Monitoroin palautumista ja unen laatua sekä määrää sykemittarin ja Polar Flow-ohjelmiston avulla. Terveydenhoitoalan ammattilaiset seuraavat sytostaattihoitojen etenemistä kuvannuksin ja verikokein.  Muokataan harjoittelua sitä mukaa kun kroppa ja hoito sallivat. Tarkoitushan on myös päästä Elämään takaisin. Tämä sisältää myös työelämän.

Kauas ennakkoluulot karkaavat

Vaaleanpunaiset kuula ja kahvakuula
Vaaleanpunaiset kuula ja kahvakuula

Tunnin perehdytystreeni meni nopeasti. Huomasin miten paljon olin kaivannut päästä liikkumaan. Pisempää treenitaukoa seuraa allekirjoittaneella aina normaalia runsaampi hikoilu. Voin vain kuvitella, mikä määrä kolmiolääke-kemikaaleja ihon läpi tihkui. Seuraavana aamuna harvinainen ilo, herätä sängystä jonka tyynyliina ei ole märkä.

Rannesykemittaristani oli jälleen korvaamaton apu. Pelkästään “fiilispohjalla vetämällä” sydämen kovempi rasitus näin raskaan lääkityksen aikana olisi minusta sekä uhkarohkeaa että tyhmää.

Tulin tunnille avoimin mielin ja  hyvä niin. Mari: tämä jäi ääneen suoraan sanomatta – vaikka asiaa keskustelussa sivuttiin: siitä vatsalihasharjoitteen vaaleanpunaisesta kahvakuulasta oli lähellä tulla ns. deal-breaker. Ajattele nyt: Keski-ikäinen Suomalainen Mies. Syö kokolihaa ja pas#antaa rosteritankoa. Pistät sen tekemään vinoja vatsalihaksia vaaleanpunainen kahvakuula rinnuksilla StepReebok-laudan päällä. 

Mikä julkeus! Mikä röyhkeys! 😀

Ja arvatkaapa mitä? Minä tein mitä käskettiin ja teen ensi kerrallakin.Tässä sodassa kaikki temput ovat sallittuja. (EDIT: seuraavalla kerralla kun kävin samalla salilla, “jostain” oli ilmestynyt 8kg punainen kahvakuula. Hieman jäi vaikutelma, että pinkki oli jonkinlainen testi)

Jos paranemiseni haimasyövästä vaatii vaaleanpunaisia kahvakuulia, tuokaa minulle vaaleanpunaisia kahvakuulia!

(No, ei ihan kaikkia, säästäkää muillekin muutama!)