Unettomuus

Elokuvissa unettomuudella voi saada uusia, jänniä mielikuvitusystäviä. Jos näin käy sinulle tosielämässä, suosittelen kuitenkin välitöntä lääkäriapua.

Unettomuus on vaivannut sinuakin, rakas potentiaalinen vuosikertatilaajani, melko suurella todennäköisyydellä – ainakin joskus. Jos ei, onnittele toki itseäsi. Kuulut silloin pieneen onnelliseen vähemmistöön. Itselläkin näitä unettomuuskausia tulee aina silloin tällöin.

Yksittäinenkin valvottu yö suolaa kummasti seuraavan päivän työt ja touhuilut. On tuurista kiinni, kääntyykö yksi valvottu yö haitaksi vai hyödyksi. Yksittäinen pystyssä kekkaloitu yö voi antaa seuraavaan päivään neuroottista lisäenergiaa. Kunnollisen unen jatkuva puute taas on aivan varmasti elämänlaatua raa’asti heikentävä, viheliäinen vaiva, jolla henkisten haasteiden lisäksi voi olla myös fyysisiä haittavaikutuksia.

Ensimmäinen unettomuuskausi osui kohdalleni viime vuosituhannen lopulle. Muistan tuolloin noin viikon jakson, jona pisin yhtäjaksoinen jakso unta oli maksimissaan kaksi tuntia vuorokaudessa, jaksoja ehkä kaksi vuorokaudessa, joskus vain yksi. Tätä kesti koko lailla viikon ajan ja se taisi tapahtua talviloman aikana.

Muistan vieläkin sen, miten surrealistiselta maailma tuntui. Näin jälkeenpäin ajatellen syy tuohon oli selvä. Oli ongelmia parisuhteessa, tein ravintola-alalla pelkkää yövuoroa ja käytin liikaa alkoholia, tupakoin ja liikunta oli nollissa. Onneksi kausi katkesi itsekseen, uni alkoi taas maistua.

Seuraavan kerran hra Hakkarainen alkoi kiertää minutja puolisoni kaukaa esikoispoikamme synnyttyä. Tässä kohtaa on pakko lisätä, että suurin valvomiskuorma kaatui vaimon päälle, mutta “mies-flunssan” hengessä minä keskityn tässä valittamaan siitä.

Imettää ei tarvinnut eikä vastikejumpalle ollut  tarvetta. Pienessä kodissamme se parin tunnin välein kajahtava “VÄÄ!” tai häkkisängystä laminaattilattialle heitetty tutti potkaisivat aivan varmasti molemmat jalkeille. Toisen lapsen kanssa oli muistaakseni sama juttu. Muistikuvat ovat sumeita.

Välillä tuntui, että olisi ollut kolmen kaljan suhinassa. Samaten fyysinen kunto alkoi minullakin kärsiä valvomisesta. Esimerkki hiihtoladulta: Lempäälän Hakkarissa tietty mäki, joka oli mennyt edellisenä talvena “heittämällä ylös”, muuttui yhtäkkiä Garmeeksi Partenkircheniksi. Pääsin itkupotkuraivarin voimin puoliväliin ja sitten stop ja valuin takaperin takaisin mäen juurelle. Ei yksinkertaisesti ollut puhtia. Masentava kokemus, tosin mielikuvana aika hauska – kun sen ottaa Tom & Jerry-tyylisenä.

Mikä sitten aiheuttaa unettomuutta

Google ja oheinen “Käypä Hoito”-artikkeli listaavat useita tekijöitä. Oma “Varma Lista” on seuraava:

  • fyysisen liikunnan puute, erityisesti ulkoliikunnan
  • tietyt lääkkeet kuten lihasrelaksantit, unilääkkeet (joidenkin päänsärkylääkkeiden sivuvaikutukseksi on listattu “päänsärky”, joten tämä on ihan järkeenkäyvää)
  • huolet ja murheet, selvittämättömät asiat

Tällä hetkellä on menossa ehkä viides peräkkäinen yö, kun uni välttelee. Valitettavasti syyt löytyvät ylläolevista. Mitähän huolia ja murheita syöpäpotilaalla voisi olla? “Oh gee wheez darlin’, lemme think for  a minute! Miten perheelle käy jos minulle ei käy hyvin? Miten minulle käy?” Ja noin miljoona muuta.

Olen varmaan jotenkin outo, kun en vatvo näitä koko aikaa enkä aktiivisesti. Tietenkin nämä huolet kulkevat mukana ja tietenkin mietin niitä lähes päivittäin. Elämä ja Willie Garvin Modesty Blaise-romaanissa “Hopeajumalatar” ovat opettaneet että turha vatvomien “polttaa mehuja suotta”. Hyvä neuvo ja ihan yhtä validi, antoi sen sitten fiktiivinen veitsenheittäjävirtuoosi tai erikoislääkäri. Pitää vaan yrittää ratkaista näitä yksi kerrallaan ja olla kärsivällinen. Joskus se jopa onnistuu.

Luulen, että tällä hetkellä syy löytyy enempi liikunnan puutteesta ja farmasiasta. Syöpäkipulääkkeen sivuvaikutuslistalta unettomuus yöhikoiluineen löytyvät varsin korkealta, ovat siis yleisiä. Liikunnanpuutteesta saa osin syyttää itseään. Sairausdiagnoosissa on edelleen pureskeltavaa, sytostaattihoidot ovat uusi juttu, enkä tiedä mitä tämä “uusi kroppani” kestää ja mitä ei. Yritän edetä varovasti. Olen varma, että tämä on ohimenevä vaihe. Tarkemmin ajatellen toivottavasti koko *stnan* syöpä on yksi “””ohimenevä vaihe”””!

Miten hoitaa tilapäistä unettomuutta?

Näitä konsteja on Google pullollaan kuin laulun “raikas talvisää” lunta.  Listaan siksi muutaman oman niksini.

  • eliminoi läppärin, tabletin tai kännykän sininen valo, koska kuitenkin käytät sitä perhanan kapinetta sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Eri alustoille löytyy tähän eri ratkaisuja. Linuxissa, Windowsissa ja muistaakseni Androidissakin olen käyttänyt F.lux -nimistä ohjelmaa. Se säätää maantieteellisen sijaintisi perusteella näytön värilämpötilaa matalammaksi niin, että uneliaisuutta vähentävän sinisen valon määrä vähenee. Rasittaa vähemmän silmiä näyttöpäätetyössä päivälläkin. Voin suositella. Ellet tee graafista suunnittelua tai valokuvien värikorjailua työksesi.
  • pieni hiilihydraattipitoinen yöpala
  • jonkun miljoona kertaa luetun, kevyen pokkarin selailu. Kotiteollisuuden Jouni Hynysen “Kesämies” ja  “Karjalainen Ruletti” toimivat ainakin minulla.
  • mietiskely. Jos elämässä on jotain isoa ja radikaalia meneillään, kannattaa uhrata hetki aikaa niiden kelailulle. Päiväsaikaan on yleensä niin kova kiire, että nämä “henkimaailman jutut” jäävät hoitamatta. Alitajuntasi pureskelee niitä kyllä ja jollain aikavälillä vaatii niiden aktiiviselle käsittelylle huomiota.
  • unettomuus itsessään aiheuttaa unettomuuden vatvomista. Mitä enenmmän sitä vatvoo, sen varmemmin et nuku. Ja niin edelleen.

PS Tämän blogin kirjoittaminen toi 2.5h keskeytymättömän, rauhallisen unen 🙂