500 Big Boys – say hello to Teysuno

Teysuno. Tämä on minulle valitun toisen syöpälääkkeen kauppanimi.

Hyviä uutisia:

Teysuno sisältää kelpo tohtorimme mukaan ainesosia joka tekee siitä paljon kapesitabiiniä paremman vaihtoehdon, vähemmin haittavaikutuksin. Ei enää sydänkohtauksia. Ei suolistovaurioita.

Huonoja uutisia:

Kahden viikon käyttöannos maksaa minulle 500 euroa kuukaudessa. Kela ei korvaa tästä senttiäkään, koska Suomessa on päätetty, että mainittu lääke korvataan vain vatsasyövän hoidossa. Ei minkään muun.

No.

Onhan se, asian poliittisen korrektisti ilmaistakseni, “melko paljon rahaa kolmelapsissa perheessä toimivalle toiselle palkansaajalle”. En kerro, montako prosenttia nettoansioistani terveenä saati nyt osasairauspäivärahalle joutuessani, mutta lukija voi vapaasti tehdä äänensävystäni omat johtopäätöksensä.

Tässä vaiheessa emme tiedä montako sykliä tätä lääkettä tarvitaan. Tämä kuukausi mennään joka tapauksessa niin, että syön vain tetsolomidia viisi päivää. Tämä on korvattava lääke, sen suhteen ei ole huolta. Tammikuu pelastettu. Voin huoletta urheilla ja kerätä voimia.

Minulle jää aikaa noin kuukausi raapia jostain kasaan sotasuunnitelma, mistä revin N kuukautta tästä eteenpäin, joka ikinen kuukausi 500 euroa ylimääräistä käteistä. Tietää pitkää iltaa taskulaskimen ja ruutuvihon kanssa ruokapöydän ääressä. Aloitetaan vaikka Syöpäsäätiön kertaluonteisesta, harkinnanvaraisesta anomuksesta, joka hyväksyttynä läpimennessään todennäköisesti kattaisi osan ensimmäisen lääke-erän kustannuksesta.

Kyseessähän on siis sama säätiö, jolle perustamani nimikkokeräys “Pelastakaa Miehet”-kampanjaan on tuottanut tähän päivään mennessä 2.265 euroa ystävällisten, hyväsydämisten yksityislahjoittajien toimesta. Tätä Team Syöpäläinen-pyöräilytalliakin ensi kesän Pirkan Pyöräilyyn tässä organisoin, sairastelun ohessa.

Lohdun sanoja

Kelpo tohtorimme mukaan tiimin jäsenet käyvät nyt kollegakontaktejaan läpi vaihtoehtoisten hoitomuotojen löytämiseksi sekä Suomessa että Pohjoismaissa. Olen tietenkin toiveikas. Ongelmahan on syöpäni harvinaisuus. Esiintyvyys 1:100.000.

Johtopäätös

Olisikohan viisas liike ostaa tätä Teysuno-lääkettä valmistavan tehtaan osakkeita? Syövän hoito tuntuu olevan melko tuottavaa liiketoimintaa.

Syövän parantaminen taas olisi huonoa bisnestä. Ei enää markkinoita tuotteelle eli syöpälääkkeelle.

7 thoughts on “500 Big Boys – say hello to Teysuno

 1. Tässä tapauksessa muuten saattaisit saada harkinnanvaraista toimeentulotukea sossusta. Kannattaa ainakin yrittää!

  1. Katsotaan nyt rauhassa kaikki vaihtoehdot. Tuolla ulkona on helkkarin paljon pahemmassakin jamassa olevia ihmisiä, esim työttömiä. Meillä sentään on molemmilla näillä näkymin duunia. Tiukalle saattaa mennä ja meneekin mutta kyllä tästä selvitään.

   Syy miksi nostan tätä on minunkin mielestäni kyseenalainen mielivaltaisuus, joilla “jokin asiantuntijataho” päättää ihmisten terveydestä pelkkien numeroiden ja papereiden perusteella. Haluaisin tavata sen erehtymättömän auktoriteetin, joka sanoo sairaalle A päin naamaa “sinulla on syöpä A, sinua tuemme” ja toiselle “sinulla on syöpä B, siinä viereisessä elimessä, sinä jäät oman onnesi nojaan”.

   Minun oikeustajuni mukaan se ei ole oikein.

   1. Tämä on totta. Hassuinta hommassa on se, että sama lääkäri on saattanut hoitaa potilasta Y livenä, ja Kelan lausunnot nähtyään evääkin sen avun, jota asiakas tarvitsisi. Kauhulla odotan itse, tulenko koskaan saamaan Kelan tukemaa psykoterapiaa, vai olenko Kelan lekurin mielestä liian terve siihen…

 2. Jo oli hurjaa luettavaa lääkkeen korvattuvuus.
  Kuinka menee lääkekatto asia ? Olisiko jotain tapaa esim. keräystä laittaa .
  Eikö lääkettä voisi antaa tayssia tippahoitona ?
  Ymmärrän sun tunteet ja v – käyrän sekä vihantunteet. Tälläkohtaa voin sanoa että yhteiskunta /terveydenhuolto läpi mätä.
  Terkuin Tuija

  1. Ymmärrän tuohtumuksesi, mutta ei tämä asia taida hermojaan menettämällä selviä. Suomessa rahankeräykseen tarvitaan lupa, eikä ainakaan tämä yksityinen kansalainen aio sellaista perustaa. IV- eli tippahoitovaihtoehtoa ei mainittu eikä tohtorin mukaan “he voi tätä sinulle antaa”.

Comments are closed.