Polar-tuoteperhe

Olen syövästä huolimatta yrittänyt hoitaa fyysistä kuntoani sen mukaan, mitä hoidot ja tauti ovat antaneet myöten. Syöpä itsessään sekä sen vaatimat hoidot ja lääkitys ovat panneet elimistön kovalle koetukselle. Tauti söi heti alussa miehestä painoa parisenkymmentä kiloa eikä tämä todellakaan ollut pelkkää rasvaa. Melko nopeasti huomasin, että sydän joutui kovalle koetukselle pienessäkin rasituksessa. Siksi totesin melko pian, että ranteesta mittaavalle urheilukellolle olisi tilaus voimavarojen annostelussa. Ensimmäisten sytostaattijaksojen jälkeen kun normaalit lumityötkin tuntuivat vievän kaikki voimat.

Ranteesta luotettavasti sykettä mittaavat sportti- ja älykellot ovat vielä suhteellisen uusi juttu, vaikka useampi valmistaja niitä tarjoaakin. Itse päädyin Polar M430-kelloon. Se on nimellisesti tarkoitettu juoksukelloksi, mutta lajivalikoima on vähintäänkin riittävä allekirjoittaneelle. Hinta asettuu ostopaikasta riippuen n. 150 euron tietämille. Ominaisuuksiltaan, designiltään ja hinnaltaan ollaan siis eri sarjassa esimerkiksi Suunnon Spartan-sarjan kanssa. Tärkeintä on, että kelloa saa mustana.

Polarin suurin miinus on oikeastaan näyttö. Resoluutioon kaipaisi pikseleitä reippaasti lisää, mutta nykyiselläkin tulee toki toimeen. Ranteesta sykkeen mittaus tapahtuu optisesti, joten kellon pitää istua tiukasti, lähes puristaen jotta lukema on luotettava. Kellon voi parittaa myös perinteisen sykevyön, esimerkiksi Polar H10 kanssa.

Laitteen voi määrittää mittaamaan sykettä 24/7, ja halutessasi se monitoroi myös nukkumistasi, unesi levollisuutta ja sen kestoa. Kaikki data kerätään Polar Flow-pilvipalveluun. Täällä voit myös ohjelmoida kellosi lajivalikoiman ja määritellä mitä dataa missäkin lajissa ranteesta näytetään. Lumitöissä ja ulkona muutenkin rehkiessäni mittaan sykettä yleensä jatkuvasti. Pulssin noustessa peruskunto-tason yli on sitten aika pitää pieni huilitauko, että urakan jaksaa tehdä loppuun eikä seuraavasta päivästä tule pelkkää punkan pohjalla makaamista.

Flow seuraa kuitenkin harjoitteiden lisäksi myös palautumista. Käyttäjä hyötyy tästä ominaisuudesta paljonkin, etenkin aloittelija. Ylikuntoa on helpompi varoa, kun malttaa pitää tarpeeksi palautuksia treenisessioiden välillä. Ainakin itselle VERY STRAINED-taso kertoo, että pari seuraavaa päivää on syytä ottaa kevyemmin.

Sykealueiden määrittely on myös mahdollista tehdä käsin. Kuntoilijalle hyvä nyrkkisääntö on tehdä kokonaisharjoituskuormasta karkeasti ottaen n. 2/3 – 3/4 PK- eli peruskunto-sykealueella (muistaakseni 60-70% laskennallisesta maksimisykkeestä.)

Samaan “tuoteperheeseen” kuuluu myös Polar Balance-vaaka. Punnittu paino synkronoidaan kellon ja pyörämittarin perustietoihin sekä Flow-palveluun kalorinkulutuslaskentaa varten bluetooth-yhteydellä. Voit myös halutessasi asettaa Flow-palvelussa itsellesi painonhallintatavoitteita ja seurata niiden edistymistä. Itselle hieman tarpeeton ominaisuus näin syöpää sairastaessa.

Käytän polkupyöräillessäni Polar M460 mittaria kadenssianturin kera. Näidenkin tiedot synkronoidaan samaan pilvipalveluun. Android-puhelimia varten Play-storesta on saatavilla ilmaisen Polar Flow sekä Polar Burn-applikaatiot saman sporttidatan lukemista varten.

Ainoat moitteet Polar-ekosysteemistä tulevat Flow-palvelusta. Osa sen näytöistä on ainakin minulle designiltään lievästi sekavia. Onneksi perustiedot kuten luotettava kalorilaskenta ja taitettu matka irtoavat kuitenkin ongelmitta, joten en koe tätä ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Verrattuna SportsTrackerin yltiöoptimistisiin energiankulutuslukemiin olen ollut tyytyväinen Polarin käyttäjä. Vielä kun kellon ja pyörämittarin saisi kirkkaammalla OLED-näytöllä, tuote olisi likimain täydellinen. Myös M430 akunkestossa etenkin jatkuvalla sykemittauksella on hieman parantamisen varaa.