Hajatelmia

Perheen autolomaselta selvittiin ehjin nahoin kotio. Ähtärin eläinpuisto on selvästi satsannut isosti pandoihinsa, käytännössä noiden veijareiden katsastaminen tuplaa lipunhinnan ja kyllähän siellä pandatalossa väkeä piisasikin.

Viime päivinä oma kiputilanne on mennyt taas huonompaan suuntaan. Tämä on poikinut huolta ja pohdintaa siitä, onko sisälläni menossa jonkinlainen syöpäeskalaatio  – kaikki tämä siitä huolimatta että mitään kuvallisia todisteita asiasta ei ole ja viime mittaukset osoittivat kasvaimenkin pienentyneen. Voi siis olla luulosairautta, mutta ei tee oloa ja eloa millään tavalla helpommaksi.

Kipu esiintyy lähinnä ristiselässä, oikean lapaluun tietämillä sekä Somatuline-rokotteen saaneessa oikeassa pakarassa. Kyllä, melkein kuukauden tuo oikea kinttu on jaksanut oireilla. Mitään pattia tms ei rokotuskohdassa ole havaittavissa. Lääkärikään ei osannut sanoa, mistä tämä  johtuu ja mitä kannattaisi tehdä. Kevyt venyttely auttaa vähän, pyöräily ei haittaa yhtään mutta enempi kävely jäykistää ja väsyttää oikeaa jalkaa. Läpilyöntikipulääkitys on palannut siis päivittäiseen ohjelmistoon eli Oxynormia kuluu 20-40 mg päivässä normaalin päivittäisen 120mg Oxycodonen lisänä. “Kortisonit Kompostiin” -rojekti etenee hyvin tuloksin ja suunnitellusti, sekä käsien vapina että syketasot ovat molemmat edelleen laskusuunnassa. Pian onkin aika jälleen puolittaa annos viiteen milligrammaan. Pirullinen myrkky tämäkin kun vaatii näin hitaan alasajon.

Kuluneella viikolla on saatu lukea taas surullisia uutisia. Taikapeili-yhtyeen toinen puolikas hävisi monivuotisen taistelunsa kilpirauhassyövälle. Tunnetun henkilön syöpätaistelun päättyminen tappioon poikii palstamillimetrejä ja myötätuntoa. Samaan aikaan vertaistukiryhmistä saa kuitenkin lukea ainakin yhtä surullisia kertomuksia siitä, miten paljon hoidon saaminen vaihtelee eri sairaanhoitopiireissä ja miten eriarvoiseen asemaan syöpäpotilas saattaa joutua hoitopaikan ja hoitavan lääkärin mukaan. Nyt jos koskaan olisi tärkeää, että potilaille tiedotettaisiin hänen oikeuksistaan pyytämättä ja automaattisesti ilman, että vaikean sairauden kanssa painiskelevan edellytetään rupeavan kaiken henkilökohtaisen elämänsä kaaoksen keskellä vielä lääketieteen asiantuntijaksikin.

Tästähän löytyy omakohtaista kokemustakin. Oma kasvain julistettiin leikkauskelvottomaksi heti kun se oli havaittu ja ilman vertaistukiryhmästä yli puoli vuotta myöhemmin bongattua uutista HUS:in onnistuneesti jo vuosia suorittamista verisuoniin kiinnikasvaneiden kasvainten poistosta olisin edelleen siinä uskossa ettei minua voi ikinä kukaan parantaa. Tämä tuomio kun on kuultu ihan suoraan päin naamaa sanottuna TAYS:issa työskentelevältä lääkäriltä – todellakin millään tavalla sokeroimatta – ja useampi samassa talossa työskentelevä on ilmaissut saman asian kiertoteitse hienovaraisemmin. Nyt minulla on jälleen toivoa ja parin kk päähän suunniteltu leikkausaika. Vielä kerran sinulle, mahdollisesti syöpään sairastunut lukijani – ole aktiivinen itse! Selvitä kaikki mahdollisuutesi! Olen vielä kaukana terveestä, mutta nyt on päämäärä jota kohti edetä ja joka motivoi entisestään pitämään itsestään huolta.

Sote-hanketta en ole viime aikoina jaksanut seurata enkä tässä sitä sen kummemmin ala kommentoidakaan. Samat epäluulot vaivaavat kuitenkin edelleen. Tässä poikii niin suuri potentiaalinen rahanteon mahdollisuus, että on hirvittävän vaikea uskoa lopputuleman koituvan potilaan onneksi ja hyödyksi – jonka kai piti olla se tärkein asia ja juurisyy rahansäästön ohella miksi koko hankkeeseen aikanaan ryhdyttiin.

Tänään joutuu juoksemaan  jälleen verikokeeseen. Kesäsihteeri varasi viime viikolle Fimlabiin testiajan mutta unohti tilatuista testeistä juuri ne arvot, joiden takia koko testi piti varata. Kesäsijaiset. No, eipä tuosta suurta vaivaa ole vaikka tarpeettomaksi tuo uusintatesti tullee osoittumaan. Naama eikä silmämunat eivät kummatkaan ole keltaisia. Siksi usein on tullut paikallissairaalassa rampattua, että laborantit moikkaavat jo käytävällä. Mukavaa väkeä ja monta hyvää keskustelua käyty näytteenottojen ohessa.

Elokuvia on tullut katseltua edelleen joka ilta, mutta mitään isompia WAU-teoksia ei ole vastaan tullut. Samaten HDHomerun-teevee-ethernet-boksi on osoittautunut loistohankinnaksi. Sen sijaan piirrossarja “Archer” Netflixillä on edelleen hyvässä iskussa ja tulevaa, kokonaan avaruuteen sijoitettua oliko jo kymmenettä tuotantokautta Syöpäläinen odottelee malttamattomasti.

One thought on “Hajatelmia

  1. Prisoners on hyvä elokuva, kannattaa katsoa Netflixistä

Comments are closed.