Painonhallinta

Disclaimer: allekirjoittanut ei omaa minkäänlaista muodollista koulutusta ravitsemustieteisiin. Alla esitetty on kooste omista kokemuksista, nähdystä ja kuullusta sekä vertaiskokemuksia.

Painonhallinta on ollut aina allekirjoittaneelle vaikeaa.

Taipumusta ylipainoon on ollut aina. On myös aikoja, jolloin ollaan menty toiseen ääripäähän, eletty aivan liian terveellisesti, kuntoiltu aivan liikaa ja syöty sekä levätty aivan liian vähän. Tasapaino on ollut lähes aina hukassa.

Sairausdiagnoosin myötä painokäyrä kääntyi syöksyyn alaspäin lähes yhdessä yössä. Ruokahalua olisi ollut, mutta en yksinkertaisesti pystynyt syömään.

Yritin kääntää tätä epätoivottua kierrettä monella eri konstilla, kunnes vanha “””hyvä””” konsti osoittautui paremmaksi kuin pussillinen uusia: “bulkkaaminen”.

Bulkkaaminen

Muutaman suuren aterian sijasta aloin nauttia pieniä aterioita noin kahden tunnin välein. Annoskoot koetin pitää  riittävän pieninä. Normaaliruokaa täydennettiin aktivikuntoilijoiden suosimilla proteiini- ja palautumisjuomavalmisteilla, joita nautin jopa yöllä. Reilun 13 kilon sukelluksen jälkeen tapahtui käänne parempaan ja paino näyttäisi vakiintuvan 92-95 kilon välille. Pituutta minulla on 188 cm.

Samalla yritin pitää yllä jonkinlaista kuntoharjoittelua, mutta johtuen lihasmassan äkillisestä katoamisesta sekä solusalpaajista harjoittelu oli lähinnä raahustamista. Voimaa ja kestävyyttä ei yksinkertaisesti ollut, vaikka halua olisikin piisannut. Sykemittaria piti vahtia tarkkaan, koska käytetty lääkitys jo itsessään rasitti sydäntä. Onneksi olen tätä kirjoittaessa päässyt kyseisestä lääkkeestä eroon.

Pisemmän päälle bulkkaaminen urheiluravinteilla ei ole terveellisin mahdollinen lähestymistapa painonhallintaan. Urheilujuomat ja proteiini- sekä palautumisjuomatiivistejauheet sisältävät sokerin lisäksi “kaikenlaista” keinotekoista, joille on olemassa parempia, orgaanisiakin vaihtoehtoja. Minulla ei vaan ollut muuta vaihtoehtoa.

Syövän sanotaan pitävän sokerista, vaikka syöpäsolu kyllä kykenee pilkkomaan ravinnokseen sokereiden lisäksi muutakin. Syöpäpotilaan kannattaa vältellä ylenmääräistä lisättyä sokeria samasta syystä kuin kaikkien muidenkin – sen ei-suotuisista terveysvaikutuksista on jo valtavasti tieteellisesti pätevää näyttöä.