About me

Kirjoittaja on 49-vuotias kolmen lapsen isä, jolla todettiin NET (neuroendokriininen) kasvain haimassa lokakuussa 2017. TAYS luokitteli kasvaimen leikkauskelvottomaksi, koska se oli kiinni valtimoverisuonessa. Elinikäarvio tässä vaiheessa 5-10 vuotta. Kasvainta yritettiin saada pienenemään leikkauskelpoiseksi useilla eri suonensisäisillä ja suun kautta nautittavilla sytostaateilla. Tulos: painosta hävisi 20 kg, jouduin pitkälle sairauslomalle, elämänilo katosi lähes kokonaan, puolet hiuksista putosi ja parta harmaantui. Pahimillaan mies makasi hoitosession jälkeen viikon sängyssä kykenemättä syömään tai juomaan.

Sitten silmiin osui Facebookin suljetusta syöpäpotilaiden vertaistukiryhmästä linkki lehtiartikkeliin. Siinä kerrottiin että HUS:ssa työskenteli kirurgitiimi, joka oli onnistuneesti poistanut useita verisuoniin kiinnikasvaneita syöpäkasvaimia. Pyysin TAYS:ia toimittamaan CT-kuvani ja tekstini Helsinkiin. Lisäksi lähetin sähköpostia yhdelle artikkelissa mainitulle kirurgille. Tuli vastaus ja kutsu tulla käymään. Meilahdessa istuimme alas tunniksi kirurgin kanssa käymään tapaustani läpi. Tapaamisen lopuksi hän sanoi: “Ei tämä mikään helppo leikkaus ole, mutta ollaan me täällä vaikeampiakin tehty. Kiitos käynnistä, lähetämme sinulle leikkausajan kun saamme tarvittavien kirurgien aikataulut sovitettua yhteen”. Yksi lause antoi kuolemaantuomitulle uuden elämän.

29.8. kasvaimeni poistettiin onnistuneesti kahdeksantuntisessa leikkauksessa Meilahdessa. Kahden sairaalaviikon jälkeen palasin kotiin toipumaan ja opettelemaan elämää uudestaan.

15.10. sain odotetun soiton syöpälääkäriltä. Kasvaimen poisto on onnistunut, etäpesäkkeitä tai syöpäsoluja ei enää CT-kuvauksessa näy. Tilannetta seurataan uusintakuvannoksissa, joista ensimmäinen 2-3 kk kuluttua.

Vietin siis vuoden syöpäläisenä. Ehdin jo valmistautua väistämättömään, mutta synkästä yöstä tulikin sitten uusi aamu. On tietenkin mahdollista, että syöpä uusii, mutta sitä murehditaan kun sen aika on.

Terveisesi Syöpäläiselle: